Robert Makłowicz

Miłośnik kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, publicysta.

Z wykształcenia historyk. Nie ukończył szkoły gastronomicznej, jest samoukiem. Gotuje, bo kocha dobre jedzenie i celebruje jego przyrządzanie oraz kosztowanie. Trudni się krytyką kulinarną. Publikował niegdyś w „Gazecie Wyborczej” (1993-2004) i „Wprost” (2002-2005), dziś na łamach tygodnika „Newsweek” (od 2005). Telewizja Polska od sierpnia 1998 roku emituje jego autorski program „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, w którym objeżdżając świat wszerz i wzdłuż, prezentuje on potrawy kuchni polskiej i światowej. Ma na swoim koncie kilka publikacji książkowych, m.in. „Ck kuchnia” (2001), „Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny” (2001) oraz wraz z Piotrem Bikontem „Dialogi języka z podniebieniem” (2003).